Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

ALLERGÉN ÉLELMISZEREK

admin 2014.12.13 Tag: Hírek

Új címkékkel és tájékoztató táblákkal találkozhatunk mától a boltokban. December 13-án hatályba lép ugyanis az az uniós rendelet, amely egységesen szabályozza az élelmiszereken található jelzéseket, feliratokat.

Forrás és link mgnyitása saját böngészőben:
http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/nagy_valtozas_jon_a_magyar_boltokban_holnaptol.1042987.html

Szombattól már hivatalosan is kötelezővé válik az élelmiszerek újfajta címkézése. Az elmúlt hetekben már lehetett látni a készülődés jeleit, sok terméken például már megtalálhatóak voltak a kiemelt allergén információk. Az új rendelet célja az, hogy ne lehessen félrevezetni a fogyasztókat. Nagyon fontos eleme így az olvashatóság.

 

Pontosan meg van határozva a csomagoláson alkalmazható legkisebb betűméret (1,2 mm), az éles kontraszt a háttér és a betű színe között, illetve a betűk közötti és a sortávolság is.

A termékek tápértékét is jelölni kell majd, de ez csak 2016 decemberétől lesz kötelező.

Emellett pedig a termékben található összes allergén anyagot is fel kell tüntetni a címkéken.

Ez egyszerű az előrecsomagolt termékeknél. Bonyolultabb a helyzet azonban abban az esetben, ha felvágottat szeleteltetünk a hentespultnál. Mivel az előre nem csomagolt élelmiszereknél is érvényes lesz a szabályozás, akkor kapjuk majd meg szóban a szükséges információt, amikor a szemünk előtt csomagolják az élelmiszert. Vagy épp kihelyezett tájékoztató füzetekből, táblagépekről, esetleg a mérleg információi alapján tájékozódhatunk.

Régóta készülnek a boltok

A SPAR a Földművelésügyi Minisztériummal, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal folyamatosan egyeztetve több, mint egy éve készül az átállásra. Felülvizsgálták sajátmárkás csomagolt termékeiket, és ahol szükséges volt, gondoskodtak a már megfelelő információtartalmú csomagolás legyártásáról. Ugyanígy az Auchannak is  csak a sajátmárkás termékeken kellett csomagolást váltani. Az előre nem csomagolt termékeknél pedig, azaz a lédig, kimért termékek esetében minden adatot be kellett folyamatosan kérniük írásos formában, hogy a vásárlók rendelkezésére tudják majd azokat bocsátani.

A csomagolatlan élelmiszerek allergén jelölése egy teljesen új rendszer felállítását kívánta meg. Egy adatbázist hoztunk létre, melybe gyártó partnereink a receptúráik alapján feltöltik a megfelelő információkat, azokat folyamatosan karbantartják, szükség esetén módosítják. Ebből az adatbázisból kapják az áruházaink akár napi szinten az információt, melyek a csomagolatlan élelmiszerek mellet az árjelző címkén fognak megjelenni, hogy a vásárlóink már a vásárlási döntés pillanatában tájékozódni tudjanak.

- mondta el a Pénzcentrumnak Fehér István, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A SPAR-nál a polcokon található árjelző cédulákról is lehet tájékozódni, ezen számok formájában láthatók az allergének, a hivatalos jelölés szerint:

1.Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek

2.Rákfélék és a belőlük készült termékek

3.Tojás és a belőle készült termékek

4.Hal és a belőle készült termékek

5.Földimogyoró és a belőle készült termékek

6.Szójabab és a belőle készült termékek

7.Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt)

8.Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió

9.Zeller és a belőle készült termékek

10.Mustár és a belőle készült termékek

11.Szezámmag és a belőle készült termékek

12.Kén-dioxid és bizonyos szulfitok

13.Csillagfürt és a belőle készült termékek

14.Puhatestűek és a belőlük készült termékek

Azaz például egy szalagos fánk árcéduláján szerepelnie kell az 1,3,7 jelzésnek. De ez a paraszt kenyér például tartalmaz glutént, szóját(!) és tejet.
Magán a terméken más színnel, vagy vastagított betűkkel kell kiemelni az allergéneket.

Az, hogy meddig találkozhatunk a boltokban régi címkéjű termékekkel, sok tényezőtől függ. Mekkora a forgalom, mekkora a felhalmozott készlet abból az adott termékből, illetve:

Függ a termék lejárati idejétől, mert 2014. december 12-ig fel lehetett használni a régi jelölésű csomagolóanyagot, viszont december 13-tól már csak új jelölésűt lehet használni. Friss termékek esetében ez kb. 30 nap lesz, de tartós élelmiszerek esetén ez több év is lehet.

- tájékoztatta a Pénzcentrumot Gál Judit, az Auchan Magyarország kommunikációs igazgatója. A rendelet hatálybalépésétől számítva minimum három év áll a vállalkozások rendelkezése, így addig még előfordulhatnak régi címkék.


partnerek