Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

ESŐISTEN SIRATJA A MÉHÉSZEKET

admin 2019.05.06 Tag: Hírek

A csapadékos időjárás miatt naponta akár száztonnányi megtermelhető akácmézzel lehet kevesebb az országban - közölte (05.06.) az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádióban.

Borzalmas érvágás az eső a méztermelőknek

Borzalmas érvágás az eső a méztermelőknek

A csapadékos időjárás miatt naponta akár száztonnányi megtermelhető akácmézzel lehet kevesebb az országban - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádióban.

Ezekben a napokban kezdődött az akácvirágzás az ország déli és síkvidéki részein, de a helyzet az, hogy a mostani csapadék nagyon rosszkor jött, korábban kellett volna esnie - vélekedett az InfoRádióban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

"Nagyon kellett már az eső a mezőgazdaság egészének, így a méhészetnek is, azonban most virágzik az akác, esőben márpedig a méhek nem tudnak kirepülni, ráadásul a víz kimossa a virágokat" - részletezte Bross Péter.
Ami még borzasztóbb, az a hőmérséklet, ugyanis egyes helyeken talaj menti fagy van éjjel, napközben pedig sok helyütt nem emelkedik 15 fok fölé a hőmérséklet.

"Tudni kell, hogy a magyar méhészet fő bevételi forrása a fehér akác, körülbelül 10-15 ezer tonna akácmézet szoktunk termelni egy évben, és most minden egyes eltelt nappal ez a mennyiség kevesebb lesz. Ahogy haladunk az akác virágzásába bele, és ahogy tart ez a rossz idő tovább, naponta 100 tonnákat lehet lehúzni az akácmennyiségből" - hívta fel a figyelmet a szakember.

Mint Bross Péter általánosságban elmondta, az egész klímaváltozás rossz hatással van a méhészeti ágazatra és a mezőgazdaság egészére is: régebben 4-5 hónap volt a méztermelés időszaka egy évben, ez mára két és fél hónapra zsugorodott; egyre nehezebb termelőképes méhcsaládokat összerakni, hogy azok megtermeljék a mézet.

Közben már idén is van jelentősebb mennyiségű fagykár, és bár látható a laikusok számára az akác másodvirágzása, ebből sok hasznuk már nem lesz a méhészeknek. Május végére viszont már tiszta kép alakul ki arról, mekkora lesz az idei teljes kár.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang: Akácméztermelés - Bross Péter

forrás: https://infostart.hu/gazdasag/2019/05/06/teljesen-rosszkor-jott-az-eso-a-mez-szempontjabol


partnerek