Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

Mikro-, kis- és középvállalkozások: új pályázat lesz novembertől

 Magyarország
  2016.10.02 - 2016.11.02
  00:00

Megkezdték az egyik legnépszerűbb, a mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásaira összesen 37,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosító pályázat társadalmi egyeztetését. Jelentős változást jelent a korábbi kiírásokhoz képest, hogy megjelenik a 30 százalékos vissza nem térítendő támogatás mellett az akár 60 százalékos kedvező kamatozású, kötelezően igénybeveendő hitel. 25-ről 80 százalékra emelkedik továbbá a projekten belüli infrastrukturális fejlesztésre elszámolható költség és nő a projektre fordítható összeg is, igaz ez csak a visszatérítendő hitel arányának növekedésével – hívja fel a figyelmet a Goodwill Consulting Kft.

37,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást oszt szét tervezetten akár 5000 vállalkozó között az a mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásait támogató GINOP-1.2.3-8.3.4 pályázat, amelynek megkezdték a társadalmi egyeztetését.

 
A maximum 30 százalékos vissza nem térítendő támogatás mellett megjelenik az akár 60 százalékos, kötelezően igénybeveendő hitel is

A pályázat ugyan hasonló célokat szolgál, mint a februárban lezárt GINOP-1.2.2, és azonos a pályázói kör is – hiszen ezúttal is főként termelő vállalkozások nyújthatnak be kérelmet –, mégis jelentős változásokat tartalmaz. Ezek egyike, hogy a maximum 30 százalékos vissza nem térítendő támogatás mellett megjelenik az akár 60 százalékos, kedvező, 2 százalékos évi kamatozású, kötelezően igénybeveendő hitel is. Így akár már 10 százalék önerő mellett fejleszthetnek a kevésbé tőkeerős vállalkozások is.  Bár a korábbi pályázaton kizárólag vissza nem térítendő támogatásra pályázhattak a vállalkozások – ami a szabad vállalkozási zónában akár a 70 százalékot is elérhette –, a mostani felhívás csak 30 százalékos intenzitást tervez a vissza nem térítendő támogatást illetően. A szabad vállalkozási zónában megvalósuló fejlesztéseket azonban többletponttal jutalmazza a pályázat kiírója.

Kép:PP archív

„Jó hír az ingatlanberuházást (felújítást, korszerűsítést, építést) tervező vállalkozásoknak, hogy a pályázat keretében infrastrukturális fejlesztésre (telephelyfejlesztésre) is nyújtható támogatás projektértéken belüli mértékét a korábbi 25 százalék helyett 80 százalékban kívánják maximalizálni” – emelte ki Harsányi Gábor, a Goodwill Consulting Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

Szintén nő a projektre fordítható összeg, igaz a visszatérítendő kedvező kamatozású hitel arányának növekedésével. A korábbi években maximum 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehetett igényelni, mely az új pályázatban is változatlan, azonban ez még akár maximum 145 millió forint értékű kedvező kamatozású hitelösszeggel egészülhet ki, így nagyobb projektek is sikerrel pályázhatnak.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. szeptember 17-ig várják a kiírók a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban. A pályázat a társadalmi egyeztetés lezárását követően októberben jelenik meg, és várhatóan november 2-től lesz benyújtható.

 

partnerek