Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

Mivel (ne) etessük a méheket - mi az a rovarhotel?

 Magyarország
  2016.12.01 - 2017.02.28
  00:00

Mit tehetünk a méhekért?

Legkézenfekvőbb az, ha nem vesszük el tőlük természetes táplálékukat és a többi méhterméket, ami egészségüket, túlélésüket biztosítja.

Pozitív változást hozhat, ha nem tekintjük nagyszámú, költöztethető, irányítható, profittermelő rabszolgának őket. Tudomásul kell vennünk, hogy a túlnépesedés miatt évről-évre több élelemre lesz szükségünk.

Élelmiszereink harmada beporzás nélkül nem terem meg. Bolygónk nagy részén a mézelő méhek átvették más beporzó rovarok szerepét. Mezőgazdaságunkat függővé tettük tőlük, miközben egyre több olyan módszert alkalmazunk, ami ellenük dolgozik.

Nem kérdés, hogy túlélésük érdekében csökkenteni kell a monokultúrás, vegyszerekkel mérgezett mezőgazdasági területeket.

Virágokban gazdag, biodiverzitást megőrző területeket kell kialakítanunk a városokban és a városokon kívül. Magad is ültethetsz nekik vadvirágokat, gyógynövényeket, rozmaringot, zsályát, citromfüvet. Hagyd a pázsit közt virágzani a martilaput, pitypangot, százszorszépet, lóherét, vörös herét.

Biztosíts sekély, tiszta vizet a kertedben, erkélyeden a vízgyűjtéshez.

Kerüld a növényvédő, rovarirtó szerek használatát a kertedben, ami a háziméheken kívül a vadon élő beporzókat is veszélyezteti.

Készíts rovarhoteleket, beporzóknak (vadméhek – különösen poszméhek, kőművesméh, molyok, bogarak, lepkék) és természetes kártevőirtóknak (katicák, fülbemászók,fátyolkák, poloskák, darazsak).

További részletek, forrás:
http://laveganista.blog.hu/2015/04/20/mezedes_elet_haszonallatok_a_kaptarban

Fotó: illusztráció, archiv: Szabó-Gogolák Méhészet, Dunaszekcső
http://mecsekimezeskorut.hu/beekeeper/szabo_andras___szabone_gogolak_gabriella 

partnerek