Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

Repce, akác - országos körkép, nem csak méhészeknek

 Magyarország
  2017.05.01 - 2017.05.31
  00:00

BARANYA MEGYE
- Fotó, illusztráció, archív: SIMON-KERN Méhészet, Bóly - Monyoród

Portré: http://mecsekimezeskorut.hu/mehesz/simon_gabor 

Repce, gyümölcs: A megyében a repcetáblák elvirágoztak, vagy utóvirágzásban vannak a hűvösebb, később vetett völgyekbe nyúló táblák esetében. Nagyon változékony eredményt hozott az idei évben a repce. A jó méhcsaládok esetében, kedvező időjárási és gondos gazdák mellett nem volt ritka a 4-5 kg napi gyarapodás sem! Sajnos kevés ilyen nap volt a megyében, de annak ellenére, hogy havazott, sok volt az eső, hűvösek voltak az éjszakák tudtunk repcemézet pergetni, 15 kg körüli átlagot lehetett elérni a megyében. De vannak ennél kiemelkedőbb pergetési eredmények is. A repce hosszan virágzott és belenyúlott az akác virágzásának kezdetébe is. A gyümölcsfák szintén elvirágoztak a repcével egyetemben.

Akác: A nektár adásának a kezdete a síkvidéki meleg területeken május 6-7 körül kezdődött meg. A megyében olyan szerencsés helyzet alakult ki, hogy az április végi és május eleji éjszakai fagyok nem érintették a megyének a nagy részét. A fagyzugos helyeken csökkent csak a hőmérséklet kicsivel 0 fok alá, ami számottevő kárt nem okozott a virágoknak. Természetesen ez nem jelent azt, hogy nem fázhatott meg. Ami észrevehető volt, a virágzások kezdete óta szinte mindenhol, hogy a virágok hullanak a fürtökről, maga a nektár pedig igen sűrű. Jelenleg a síkvidéki területek akáca lemenőben van, május 13-14 körül volt a dandár. A Mecsekben és a dombsági területeken ezen a hétvégén várható a dandár. Nagyon elhúzódik a virágzás ez köszönhető az áprilisi hideg betörésnek ami a későbbi akácokat nagyon megfogta a fejlődésben. A „léniák” lemenőben vannak, jelenleg a Mecsek mézel, nincsenek kiemelkedően magas hordási napok, de nem fázott meg a virág, a megszokottnál kicsit lassabban telnek a kaptárak, ahol vannak jó méhcsaládok.

 

BÁCS-KISKUN MEGYE

Bács-Kiskun megyében korán kinyíltak a repcetáblák, mert a hónap elején a nappali hőmérséklet csúcsok 25 oC közelében voltak. A hónap közepén 10 napig tartó hidegfront érte el megyénket erős éjszakai lehűlésekkel, ami jelentősen lecsökkentette a kaptárakban lévő élelemkészletet, ugyanakkor lelassította az akácbimbók növekedését, többnyire csak a levélzet fejlődött. Április 19-21.-e között jelentős mennyiségű csapadék hullott (20-40 mm), hó és havas eső formájában. A kialakult talaj menti fagyok károsították a megye északi részén lévő akácosokat. A déli akácosokban a fagykár elenyésző volt. A hónap végén az erősebb családoknál már napi 1 kg-os súlygyarapodás volt mérhető repcéről. Május 10-12.-e között megnyílt az akác, a méhészek elvégezték a tisztító pörgetéseket. Az eredmények általában jóval 10 kg alattiak voltak.

Az akác mézelése a tavalyi évhez hasonlóan május 12.-én kezdődött. Nagy különbség mutatkozik a megye északi és déli akácosainak mézelése között, de lényeges különbségek mutatkoznak az egymáshoz közel eső akácosok mézelésében is. A megy déli részén kedvezőbben alakult az időjárás, jobb volt a csapadékelosztás. Valószínű ennek köszönhető a nagyobb mézhozam. Az akácvirág még nem tört össze, még mindig sok a nyíló virág, feltehetőleg a mézelése e hét végéig kitart.

 

 

BÉKÉS MEGYE

Repce: Békés megyei 8500 hektár repce vetésterület mintegy 20% százaléka került a gyenge növényzet miatt kitárcsázásra. Az áprilisi szeszélyes időjárás nem kedvezett a sem a növényzet sem pedig a méhcsaládok fejlődésének. A repcére április utolsó hetében indult meg a vándorlás, ekkor már az időjárás kezdett ideálisra fordulni. Voltak azonban méhészek, akik ezt megelőzően már kitelepültek a repcére, de a rossz idő miatt ez elsietettnek bizonyult, gyarapodás nem volt, csak a benti élelemkészlet fogyott, sok esetben etetni is kellett. A hordás április 25.-e környékén indult, napi 10-30dkg volt a gyarapodás, ami a szeles időjárás számlájára írhat. A hónap utolsó hetében 3,5-4 kg az összes gyarapodás. A hónap utolsó napjaiban indult meg igazából a hordás, ekkor már 2-3 kilós mérések is voltak, azonban nem voltak egymás követő hordásra alkalmas jó napok, a csapadékos, hűvös szeles idő és meleg napok váltakozása jellemezte az idei szezont. A táblák állapota nagyban befolyásolta a begyűjtött méz mennyiségét, amelyek kellő mennyiségű csapadékot kaptam, azokon viszonylag elfogadható mennyiségű volt az elvehető méz mennyisége, azonban ahol nem ázott be a növényzet, ott gyenge eredmények születtek. A virágzás ideje alatt 15-25 kg közötti gyarapodást mértek a méhészek, átlagosan 4-10 kg közötti volt az elvehető méz mennyisége megyei szinten.

Akác: Az akác tekintetében elmondható, hogy az áprilisi fagyok minimális károkat okoztak csak az akácosokban, ami azt jelenti, hogy néhol, sávszerűen tapasztalhatók csak elfagyások, 2-2,5m magasságig. Az április lehűlés miatt az akác fejlődése is lelassult, május első hetének végén kezdtek a fák fehérbimbós állapotba kerülni.  A hordás beindulása május 12-én kezdődött, az első jó napon 3-4 kg-os mérések voltak, azonban ezt követően a lehűlés a záporok és a szél miatt leesett a hordás. Az ismételt felmelegedést követően 2,5-3 kg-os napok voltak. A csapadék nem tett jót a virágnak, sokfelé kezd rozsdásodni és hullani a virágzat. Jelen még van hordás, a virágzás jobb esetben még a hét végéig elhúzódhat.

 

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

A repce az első jelentős méhlegelőnk, melynek vetésterülete a megyében 18.900 ha. Az ültetvények jelentős része szépen kikelt, valamint jó részüket az ősz folyamán a túlfejlődés jellemezte. Az április elejének meleg időjárása amely csapadék hiánnyal párosult a repce fejlődését is felgyorsította, sok esetben a fejletlen gyenge tövek is szárba szöktek, és április 8.-10. körül már Borsodban is voltak virágzó repce táblák, melyek virágzás előtt szerencsére némi csapadékot is kaptak. A repce táblák ugyan lassan sárgába borultak, de beköszöntött a hideg idő a méhek közel egy hétig szinte ki sem repültek a kaptárakból. A hónap végén azért valamit javult az idő, a párás mérsékelten meleg időben a repcetáblák nagyon szépen adták a nektárt még azokon a napokon is, amikor a méhek nem tudtak egésznap repülni. Kaptam jelzést 4 kg-os napi súlygyarapodásról is, amely repcén nagyon jónak számít, sajnos azonban a gyakran lehűlő extrém csapadékot hozó időjárás következtében nem gyarapodott úgy a méz a kaptárakban, ahogy azt várni lehetett volna. A megyében még jelenleg is (2017. május 17.) virágoznak repcetáblák, bár a legtöbb már levirágzóban, és sokan még nem végeztek a repce méz elvételével. A megye déli részén, ahol némi akác is található, nehéz lesz helyben jó minőségű akácmézet termelni, hiszen az akác már megnyílt, járják a méhek, de ugyanakkor a repce táblák is sárgállanak, az oldalhajtások még nem virágoztak el. Azok a méhészek, akik a nyírségbe elmentek akácra – legtöbben a hétvégén a szakadó eső ellenére elmentek – már elpergették a repcét, ők 7 – 13 kg/családos eredményekről számoltak be.

Az akácra visszatérve – rossz hír, hogy a megye északi részén, ahová Északi akácra nagyon sokan járnak, sajnos nagyon jelentős fagyáskárt szenvedett. Sok helyen nem csak a völgyekben, hanem az oldalakon és a dombtetőn lévő akácosok is elfagytak, jelenleg már megjelentek rajtuk az új hajtások.

 

CSONGRÁD MEGYE

Csongrád megyében a repcevirágzás kezdete április második hetére esett. A márciusi kellemes, enyhe idő után április igazi meglepetésekkel szolgált az időjárást illetően. Kifejezetten hideg éjszakák, hajnali 2-3 fokos hőmérsékletek, napközben pedig 12-14 fok jellemezte a megye időjárását. Április 19-én emlékezetes havazás lepte meg a megye méhészeit. Ehhez hozzájárult az is, hogy április hónap közepéig gyakorlatilag több mint 4 hétig egy szem eső sem esett a régióban. Az esők április utolsó harmadában jelentek meg, számottevő napi mérések ezután születtek. Hozzá kell tenni azt is, hogy jóval kevesebb vándorméhész jelent meg a repcéken, mint a korábbi években. Az eredmények tekintetében elmondható, hogy néhány magasabb hozamtól eltekintve gyenge értékek születtek, átlagosan 5-10 kg között

Ma, május 16-án a megye akácosai teljes virágzásban vannak. Kijelenthető, hogy most vannak dandár napok. A mérési eredmények nagy szórást mutatnak, napi 1-5 kg közötti értékekről számoltak be a méhészek. Sajnos az is tapasztalható, hogy a virágok egy része nagyon gyorsan levált a fürtökről, egyes vélemények szerint a 0 fok körüli hőmérsékletek a virágzást megelőző időszakban hatással voltak a virágzatokra. Mindenki bízik még abban, hogy hétvégéig kitart a virág, sokan már a pergetést időzítik, hiszen a keskenylevelű ezüstfa kezd virágozni, mely az akácméz sötétedését okozhatja.

 

FEJÉR MEGYE

Fejér megyében idén a repce a márciusi meleg és szárazság hatására már április legelső napjaiban kényszervirágzásba kezdett. A később beköszöntő áprilisi télben a leesett csapadék és a hidegebb idő elnyújtotta a virágzás idejét. A növény megnyúlt, kialakultak új hónaljhajtások, aminek hatására május 10 -13-áig is virágzott a repce. A majd másfél hónapig virágzó növény a kezdeti rossz kilátásokat megcáfolva némi elvehető mézmennyiséget is produkált. A megye méhészei május 10 – e körül vették el a repcemézet és pergették ki. A megtermelt mennyiségét nehéz kaptárra vetítve megállapítani, mert a betelelt állománynak csak háromnegyede vészelte át a telet és ennek az állománynak is 70-80%-a ha termelni tudott. A beérkezett jelzések alapján a termelő családoktól 5-10 kg mézet pergettek ki a méhészek.

Fejér megyében az áprilisban beköszöntő tél nem okozott jelentős fagykárt a megye akácosaiban. A nulla és a mínusz kettő fokos hajnali hőmérsékletek csak a kitett és fagyzugos helyeken okoztak kárt.  A megyében a méhészek a Mezőföld déli részét felkeresve 12-e után kezdtek nektárhordást mérni. A begyűlő nektár mennyisége erősen függ a méhcsaládok erősségétől. A megyében egyre több helyen borulnak virágba az akácerdők. A virágok illatoznak, a hőmérséklet a megfelelő, 25 C fok körül alakul, a szél mérsékelt, a levegő párás. Az adottságok az előrejelzések alapján optimálisnak tűnnek. A jelzések szerint a megye északi részén még mutatnak a virágok néhány nap fenológiai különbséget, aminek örülnek a vándorméhészek.

 

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE

Győr-Moson-Sopron megyében a repcetáblák ismételten korán kinyíltak, április hónap közepén már nem lehetett találni a megyében még ki nem nyílt repcetáblát. De az is lehet, hogy az elkövetkezendő években már ez lesz a normális. Az aszályos tavaszt követően minimális levelesedés után, a meleg hatására szárba indultak a repcék. A virágzás elején-közepén kapott csak esőt a megye, ami hatására elkezdődtek tömegesen fejlődni a repce oldalhajtásain a virágok. Ebből adódóan a repcék bő egy hónapig virágoztak, az akácba is belenyúlóan. A hosszú virágzás ellenére a méheknek kevés hordásra megfelelő napjuk adódott. Volt havazás viharos széllel, fagyás és sok olyan hideg nap, amikor egyáltalán nem repültek a méhek. A méhészek a héten kezdték el pergetni a repcemézet, 5-10 kg körüli pergetési eredményekről hallottam.

Április 19-én havazás és viharos szél majd ezen éjszakán fagyás okozott kárt az akácosokban. A következő csapást május 10-én kaptuk 1928-as hidegrekord dőlt meg ezen a napon a megyében. Sok méhésznek új vándortanya után kellet néznie az utolsó pillanatban.

Az akácról csak a héten indult meg a hordás. Az akácra vándorlással vannak elfoglalva a méhészek. Komolyabb hordás még nem volt. Fehér babos és virágzó fákat is lehet találni, amiben lehet bízni. A vándortanyákat nagy odafigyeléssel kell kiválasztani, idén sok fagyott, fázott virág és sok helyen a még virágzás végén járó repcetáblák is bezavarhatnak.

 

HAJDÚ-BIHAR MEGYE

Repce: A megyében lévő mindössze 5000 ha területen virágzó repce zöme zsúfolt volt méhes szempontból. Az áprilisi szélsőséges időjárás nem kedvezett a növény mézelése szempontjából. A hónap második felében beköszöntő, ebben az időszakban szokatlan hidegben még a méhcsaládok is csak vegetáltak. Amikor melegebbé fordult az idő (a korábbi csapadéknak is köszönhetően) komoly hordási eredmények voltak, igaz, csak néhány napon, mert az időjárás jellege alapvetően változékony maradt. A helyzetet még árnyaltabbá teszi, hogy a méhcsaládok jelentős része nem volt még termelőképes ebben az időszakban. A pergetési eredmények 6-14 kg között alakultak, a méhészek többsége számára inkább tekinthető mindez tisztítópergetésnek, mint repceméz termésnek.

Akác: Március végén pattant meg az akác. Az utóbbi évekhez hasonlítva idén jóval több virágrügy volt a fákon, a tavalyi csapadékosabb idő jótékony hatásaként. Sajnos az áprilisi hidegek folyamán több hullámban is fagykár érte az akácosokat megyeszerte Több alkalommal is -4 C fok alá süllyedt a hőmérséklet az erdőkben. Gyakorlatilag 3-6 m magasságnál látszódik a fagyhatár, de a mai napig kérdéses, hogy e szint felett mennyi virág sérült meg. A hordás május 13 körül indult meg az erdőben. Gyakorlatilag nincs komoly különbség a növény fenológiai stádiumában a méhészek által frekventált erdőségek között. Eddig komoly gyarapodási eredmények nincsenek, sajnos északi szél volt a jellemző az elmúlt napokban.

 

HEVES MEGYE

Heves megyében a hűvös csapadékos időjárás miatt a szokásosnál később kezdett virágozni az akác. Ennek köszönhetően a méhésztársak a napokban végzik a tisztító pergetéseket. Az eredmények változóak, de egyértelműen kijelenthető, hogy kifejezetten gyenge termés lett, átlagosan 3-4 kg mézet pergettek a méhészek családonként. Akácról a megye déli területein május 14-én kezdődött a hordás, a következő két napon 1-3 kg között volt a napi mért eredmény. Óriási különbségek vannak a különböző helyszínek között, illetve a méhcsaládok között is. Sok méhészetben nem érték el a méhek a megfelelő fejlettségi szintet, mert a repcén tapasztalt szélsőséges időjárás miatt a családok fejlődése megtorpant.

Az akác mézelése is eltér a megszokottól, minden nap vannak olyan időszakok, amikor nincs hordás, később újra beindul, ráadásul a hordás harmadik napján hasonló időjárási körülmények között gyengébb volt a mézelés, mint a második napon. A virág a fákról hullik, egy része pedig megszárad fönn a fákon. A megye északi területein fekvő késői akácosokban nagymértékű fagykár tapasztalható, csak a dombtetőkön található virág, ez kb. az ottani erdőterületek 10%-a. Az itt megmaradt virágok kb. fele már kinyílt, néhány nap múlva hordás is lehet.

 

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

Jász Nagykun Szolnok megyében az őszi 24 ezer ha repcéből „csak” 2 ezer ha lett kiszántva a rossz áttelelés miatt. 22 ezer ha repce kezdte meg a „kényszer” virágzást a hirtelen jött meleg hatására, csapadék hiányosan, április 16 -17.-ére a megye besárgult. a megérkezett csapadék hatására aztán számos oldal hajtás fejlődése kezdődött meg és a virágzás elhúzódott egészen az akác nyílásáig május 14.-ig. A sok elvetett repce ellenére nagyon kevés méhészet települt ki a méhlegelőre. Az őszi vetés után már nagyon sok foglalt hely tábla került kihelyezésre, ami virágzáskor üresen is maradt. A megítélésem szerint csak minden harmadik méhész települt ki repcére az elmúlt évek gyakorlat véve alapul. A repce 4 hetes virágzása alatt voltak egész jó, közel 3 – 4 kg hordásos napok is, de a hideg frontok jöttek mentek így jó ha volt 1 hetes hordásra alkalmas időjárási feltétel. A pergetési eredmények ezt is tükrözik, hiszen 8 – 10 kg elvett repcemézet eredményezett ez a 2017 es repcevirágzás.

Az akác virágzása a megyében május 6.-án a melegebb részeken kezdődött. Az időjárási feltételek nem voltak kedvezőek. A tömeges virágzás május 8 – 9 .-én következett be. A komolyabb mérlegelést, amikor az időjárás is kedvező volt május 12.-én lehetett mérni (4 kg) és folytatódott is majd hirtelen május 15. ére hirtelen megfonnyadt, megbarnult a virág és olyan mintha vége is lenne a nektározásnak, virágok tömeges hullásba kezdtek a hordási eredmény visszaestek. Jelen állás szerint úgy néz ki, hogy az akácvirágzás május 17.-ével a megyében véget ért, aki nem kelt útra akkor ideje elindulni a közép illetve a késői akác méhlegelőkre.

 

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

Repce: A virágzás április harmadik dekádjában, kissé vontatottan kezdődött. A tőritkulás, a csapadék hiánya és a hideg, szeszélyes időjárás miatt a máskor repcére is vándorló méhészek egy része nem vitte méheit a repcére. Akik vándoroltak rá, eltérő tapasztalatokról számoltak be. A Bakony alján, a dombos vidéken 16 kg/család  pergetési eredmény született, máshol 10 kg körüli átlagot pergettek, de van, akinek csak 4 kg-os lett a családonkénti pergetési eredmény. Többen még most pergetnek, vagy a napokba fognak pergetni.

Akác: A megye jelentős része a középvirágzású akácosok közé tartozik, itt három napja megkezdődött a virágzás. „Már illatol” több helyen, a méhek már járják, zsongják az akácot. A közelben lévő, már alig virágzó repce viszont már „elhallgatott”. Van, akinek a tegnapi napon 2 kg gyarapodást jelzett a mérleg. Többen beszámoltak róla, hogy eddig nem nagyon látszott az áprilisi fagy hatása, most azonban több erdőrész is „fagyos” képet mutat. A bakonyi térségben és az északi fekvésű, vízmosásos dombok közötti völgyekben még zöldek a fürtök, a melegebb fekvésű oldalak babosodnak.

A jelenlegi melegebb napokban várhatóan a megye nagy részén beindul a dandár hordás.

 

NÓGRÁD MEGYE

A nógrádi méhészek a Jászságba, illetve Heves megye közeli területeire vándorolnak repcére. Komolyabb repcetermő területek a megyében Érsekvadkert és Pásztó térségében vannak. idén a repce közel egy hónapig virágzott, néhány méhészetet csak az éhenhalástól mentett meg. Sajnos a hosszú virágzást az általában csak kevés kijáróbogárral rendelkező méhcsaládok nem tudták kihasználni. Tovább rontotta a lehetőségeket a hűvös időjárás, melynek következtében a repce csupán 2-7 kg közötti pergetett mézet adott.

Az akác – már ami megmaradt a két komoly fagyhullám után-, Nógrád megyében a hét elején kezdett fehéredni. Többnyire csak a hegygerinceken és a fagyvédett helyeken maradt némi virág. Az eddigi eredmények 1-2 kg-os napi mérést adtak. Sajnos több helyen még mindig virágzik a repce, ez ronthatja az akác minőségét. Az erdők egy jelentős része még csak most kezd kizöldülni, ezekről nektárt csak jövő évre várhatunk.

 

PEST MEGYE

Pest megyében a repcék zöme jól telelt, azonban mint országosan, nálunk is a hirtelen jött tavaszi meleg és aszály következtében kényszervirágzás indult meg a repcéknél. Az alig harminc centis növény kihozta a virágszárát és elkezdett virágozni április tizedike körül. Azonban hamarosan esősre fordult az időjárás, ami nagyon jót tett a repcének. Még az április 18-ával beköszöntött pár napos tél és hó sem tett kárt a repcében, mert amint újra meleg lett, napi 3-6 kilós hordást biztosított a jó méhcsaládok esetében. Ha az időjárás kedvezőbb lett volna, és természetesen ha a méhcsaládok többsége termelő lett volna, rekord termés is lehetett volna idén repcemézből, így azonban ugyan az előző évekhez képest sokkal jobb lett a méztermés, mégis átlagosan a 5-15 kiló közötti eredmények voltak a leggyakoribbak. Repce alatt ismét többen panaszkodtak a mászkáló méhek miatt. Ami rossz hír, hogy rendkívül hosszú virágzásúak a repcék, így az akácba is juthat belőle.

Az akácosok tekintetében fagykár szinte minden erdőben tapasztalható. Van ahol nem jelentős, azaz 2-3 méterig terjedt a fagyás, de akad olyan erdő is, ahol sávokban 4-5 méterig is lefagyott a virág. Az április 18-i hidegfront viszont a megye északi akácosaiban jelentős fagykárt okozott. A hóval jött a hideg is, ami föntről érkezett és nem csak alulról okozott különböző mértékig fagyást, hanem a dombtetőket is levitte sokfelé. A maradék pedig megfázhatott és így nem várható tőle sok nektár. Ezt azonban most még nem tudhatjuk biztosan, mert ezek a területek még nem nyílnak, csupán babosodnak.

A megye déli részén az akác virágzása április 7-én elindult, azonban mérhető hordás csak 11-én volt tapasztalható, mert előtte két napig újabb hidegfront okozott lehűlést és esőt. 13-án újabb jelentős esők és lehűlés szakította félbe az alig beindult hordást, majd ezt követően folyamatosan emelkedő eredményekről számolnak be a méhészek. Ezek a napi 1,5-5 kilóig terjednek. Azonban sokan panaszkodnak, hogy nem úgy adja az akác, mint ahogy a virágzás állapota azt indokolttá tenné. Lehet, hogy a sok csapadék kimossa a nektárt és hogy a hideg éjszakák és a szeles, alig húsz fok fölötti meleg sem kedvez a nektárképződésnek. A megye déli részén a dandárt e hét közepére, azaz 17-18-ára várjuk. A virágzás elhúzódónak látszik, mert még mindig nagyon sok a babos virág. A megye északabbi részein pedig egy-két nap és indul a virágzás.

 

SOMOGY MEGYE

A repcék nyílása április első hetében indult, és május 10.-e után még mindig lehetett sárga táblákat látni.  A szeszélyes áprilisi időjárás csak ritkán tette lehetővé a méhek számára a kirepülést, vagy hideg volt a levegő, vagy erős szél fújt. A virágzás elején a csapadékhiány is gondot jelentett.  Ennek ellenére voltak jó hordási napok, 2-4 kg-os emelkedésekkel.  A május eleji esők új erőt adtak a növényeknek, és a hónaljhajtások is virágozni kezdtek. A legnagyobb gondot a pörgetési idő megválasztása okozta, hiszen a hosszúra nyúló virágzás a koraibb akácosok virágzásába „beleért”. Az eredmények változóak, nagyjából 5-15 kg körüli eredményeket értek el a termelő családok.

A márciusi fagyok után április közepén volt egy erős hidegfront, de még május első napjaiban is mértek mínuszokat Somogy egyes területein.  Május 8.-án már lehetett virágot látni. A koraibb területeken 10-e, a későbbieken 12, vagy azután kezdett el nyílni. A recetermelő körzetekben a repcék elhúzódó virágzása okoz gondot a méhészeknek, itt nehezebb a pörgetés idejét megválasztani.  Az időjárás 12-13-tól kedvezőre fordult, és a mérlegek is mutatják a gyarapodást.  Eddig 15-20 kg-os hordási eredményekről számoltak be a méhésztársak.  A megye nagy részén most érünk a dandárba.  A termelő családok mostanra megerősödtek, és a hordás mellett a rajzás megfékezése a legfontosabb feladat.

 

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE

Repce: Idén az időjárási körülmények kedvezőtlenül alakultak a repce virágzása idején. A növények gyengén teleltek, a tavaszi fejlődésük is vontatott volt. A vetésterülete az elmúlt évekhez képest is kevesebb, minden körülményt összevetve a hordási hozamok messze alulmaradtak a korábbiakhoz képest.  Elvehető mennyiségű tiszta repceméz kevés helyen termett. Jellemzően az akác előtti tisztítópergetés részeként mutatkozott, a gyümölcs és egyéb tavaszi növényekkel együtt. A méhcsaládok szépen fejlődtek, virágport és kevés nektárt tudtak gyűjteni, ha az időjárás engedte.

Akác: Megyénkben a fehérakác állományok több helyen szenvedtek fagykárt, kisebb-nagyobb mértékben. A viharos időjárás következtében helyenként a jégeső is károsította a virágokat. A virágzás kezdete május 13-14. Az első napokban hűvös, északi szél volt a jellemző nap közben, alacsony éjszakai hőmérséklettel, így a hordási eredmények gyengén alakultak.

 

TOLNA MEGYE

Repce: A Tolna megyei repce táblákra jellemző állapot április 4-én inkább még a zöldbimbós állapot volt, de tapasztalható volt már ekkor egyes helyeken az elővirágzás. Azonban a megye egészére vonatkozóan az elővirágzás, virágzás inkább április 9-e környékétől volt jellemzőbb. Az áprilisi hónapban a repcéről való gyűjtés lehetősége váltakozó volt az időjárás függvényében. Az előzetes beszámolók alapján a nektárhozam különböző mértékű. Van olyan, több helyszín is ahol átlag alatti hordás a jellemzőbb, van ahol (ez a kevesebb) „jobb” a nektárhozam. Gyakorlatilag az április hónap első hetétől tapasztalható virágzás a megye egészére vonatkozóan eltartott úgy május második hetéig bezárólag. Ugyanis az idei évben hosszabb virágzási időszak volt jellemző a repcére vonatkozóan. A pörgetések így gyakorlatilag május második hétvégéje körül, illetve május második hetében történtek meg a repcéről.

 

Akác: Április végén egyes korai helyeken lehetett tapasztalni már az akác babos állapotát. Azonban nem ez volt a jellemző állapot még a megye egészére vonatkozóan ekkor. A megyére vonatkozóan adott helyszín(ek) függvényében május második hetében volt tapasztalható némi „nyalakodás” az akácvirágról. Hordás az akácról gyakorlatilag még most is (máj.16.) tart.

 

VAS MEGYE

A repce vetésterületeket a szeszélyes téli – tavaszi időjárás következtében (hótakaró nélküli több hetes hideg, fagyos időszakokban) területenként különböző mértékű károsodások érték. Virágzása későn indult. Mézelése helyenként – a későbbi kedvezőbb hőmérsékletek ellenére is közepes. Mérlegelések 4 – 14 kg. közti súlygyarapodást mutattak. Pörgetési eredményekről csak délibb területekről értesültem, 3 -13 kg-ról.

Az akác mézelése déli területeken május 12-én indult, az Alpokalján – Kőszegi hegy környékén még kedvező idő esetén is csak 20-a körül várható.

 

VESZPRÉM MEGYE

Veszprém megyében egyes repcetáblák az akácvirágzás első napjaiban is sárgán virítottak. A virágzás első felében a szeszélyes hideg időjárás nehezítette a gyűjtést. Többen ennek a hideg időnek az elmúltával vándoroltak el a repcékre, így sikerült megóvni az állományokat a repce csalogató hatásából adódó méh eltűnésekre. Ennek következtében igen fékevesztett rajzás vette kezdetét. Továbbá igen erősen nehezítette a helyzetet, hogy a repcén kívül egyes területeken a bíborhere is virágzásnak indult így igen nehéz volt elkülöníteni az egyes mézfajtákat egymástól, ugyanis a kellemes melegben nagyon nagy tömegben jelentkezett a híg tehát nem pörgethető méz a kaptárokban. A pergetési eredményekről jelenleg nehéz beszámolni, egy biztos: 5-15 kg/család eredményre lehet számítani. A magasabb átlagokról viszont tudni kell, hogy nemcsak a repce, hanem az előbb említett bíborhere és a korai akác nektárja is emelheti az átlagot.

Az akác hordása csak május 16-17-én indult meg 1-3kg közötti mérési eredményekkel. A késői akác a Bakonyban május 25-ét követően várható. A fagykárokkal kapcsolatos helyzetet a múlt héten bekövetkezett reggeli lehűlés is befolyásolta.

 

ZALA MEGYE

Zala- megyében a repce szinte egy egész hónapon keresztül virágzott. Köszönhető ez, a hűvös néha rendkívül hideg időjárásnak, valamint a kissé későn érkezett csapadéknak. Május első napjaiban érkezett csapadék hatására, a repce oldalágak is fejlődésnek indultak. Ezek az oldalágak sajnos még néhány táblán a jelentés idején is hordást ad, ami az akác virágzás elején nem kívánatos.

A méhészek végeztek a repceméz kipergetésével, az eredmény azonban nagy eltéréseket mutat, területenként. A jobb talajú, tápanyaggal jól ellátott, és megfelelő csapadékot kapott területeken 18 –  20 kg körüli volt a  repceméz mennyisége. A rosszabb területeken pedig ez az eredmény alig érte el 5 -7 kg- ot. Jelenleg megindult a repceméz felvásárlása is. A felvásárlási ár 650- 750 Ft/ kg között változik.

Az akác a megye déli részén Május 8-10 között kezdett virágozni. A többi területen 14- 15 között volt a virágzás kezdete. A virágok kinyíltak azokon a fákon is, ahol jelentősebb fagykárok keletkeztek. A fákon csak virágok vannak, levél csak elvétve.  A zöld lombozat hiánya nem teszi lehetővé a növény asszimilációját, így nektár sem képződik a virágokban. Az ilyen akácerdőkben szinte méheket sem lehet látni. Ott ahol kisebb volt a fagykár, vagy nem volt fagyás megindult a hordás, 2 – 3 kg napi emelkedést regisztráltak több méhészetben. Nagyon sok méhész elvándorolt Somogy – megyébe, egy jobb hordás reményében. Remélhetőleg a helyben maradt méhészek is tudnak némi akácmézet pergetni.

A virágzás néhány nap múlva eléri a dandárt, néhány kiadósabb eső talán jót tenne a nektárképződésnek.
Forrás: OMME

partnerek