Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

MÉZTŐL - MÉZIG

 Baranya - Szlavónia
  2017.05.28 - 2017.12.31
  00:00

Jut pénz mézre, borokra, e-kerékpárra és az erdőkre is

 
BARANYA Újabb jelentős európai uniós forrásokhoz jutott a megye, az úgynevezett Interreg határ menti programban. (x)
- Fotó, illusztráció, archiv: HORVÁTH ISTVÁN magyarszéki méhészete
Portré: http://mecsekimezeskorut.hu/mehesz/horvath_istvan

Több szakaszban 18 milliárd forintot osztanak szét nyolc horvát és három magyar megye (Baranya, Somogy, Zala) között 2020-ig. Baranya 29 szervezete az első körben 1,6 milliárd forintból gazdálkodhat. Elöljáróban nem árt megjegyezni, hogy korábban, 2007 és 2013 között a horvát-magyar közös határvidéki fejlesztésekre 15 milliárd forint jutott, és ebből 4,5 milliárd került Baranyába, szóval most lényegesen jobbak a kilátások – tudtuk meg dr. Szűcs Mártontól, a határrégiós pályázatok horvát-magyar titkárságának vezetőjétől.

Hogy mire használható ez a pénz? Nos, négy terület kapott megkülönböztetett figyelmet. A tőke több mint felét természeti és kulturális értékek fenntartható fejlesztésére lehet fordítani (most közvetlen turisztikai beruházások nem szerepelnek a pályázati kiírásokban, tehát az ilyen jellegű tevékenységet is e címszó alatt lehet megvalósítani), gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre jut az összeg hatoda, továbbá oktatási programokra, valamint együttműködésekre fordítható nem egészen 2-2 milliárd. A kedvezményezettek az önkormányzatok, a közigazgatás, a rendészet, az iskolák, egyetemek nonprofit szervezetei, egyesületek, alapítványok, egyházak. Minden projektben lennie kell legalább egy horvát és egy magyar szervezetnek, és a beruházás költségvetése úgy áll össze, hogy 85 százalékát az EU, 10 százalékát a saját állam állja, 5 százalék pedig önerő.

Két stratégiai nagy programnak már előzetesen meghatározták a keretből a részesedését. A határsáv további aknamentesítésére, határkövek megújítására 930 millió forintot lehet felhasználni, közép- és kisvállalkozások együttműködésére pedig 3,1 milliárd forintot.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke pedig azt emelte ki, hogy a megyének speciális szerepe van a programok előkészítésében, a döntésekben. Ez a 18 milliárd forint egyértelműen az együttműködéseket támogatja, melynek első nagy baranyai nyertesei: Mohács, Villány, Siklós, Cserkút és Szigetvár.

Akik az első pénzosztási kör biztos nyertesei

Első körben 3,25 milliárd forintos összeget osztottak szét, ebből Baranyába jutott 1,6 milliárd forint, 38 szervezet 29 nyertes pályázatban való részvételével. Ebből az összegből tervezik a Dráva menti erdők felmérését is, továbbá Méztől mézig címmel méhészeti termékeket népszerűsítenek, mézhez kapcsolódó turizmust fejlesztenek.

Az első osztás nagy baranyai nyertesei: Mohács Pélmonostorral 289 millió Ft-ot kapott turisztikai együttműködésre, 248 milliót a sokác kultúra ápolására, Siklós Donji Mihojlaccal 250 milliót kerékpárút építésére, Villány és Virovitica 243 milliót borturizmusra, a Duna-Dráva Nemzeti Park és Eszék 363 milliót környezetbarát turizmusra, Cserkút a kulináris hagyományok gondozására 100 milliót, a Mecsekerdő Zrt. a kocsányos tölgyesek védelmére 167 milliót, a Boros-Dráva vízi élőhelyeinek megújítására 352 milliót.

Pénzbeli segítséget nyújtanak a Baranya megyei önkormányzatnak elektromos jármű élménycentrumának létrehozására, régi birkózási stílusok felélesztésére szigetvári sportegyesületnek, településfejlesztési tudásközpontokra a PTE-nek, duális képzésre a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarának is.

Az összeállítás a Baranya Megyei Önkormányzat támogatásával készült. Összeállította: Mészáros B. Endre

Forrás:
http://www.bama.hu/baranya/pr-cikkek/jut-penz-mezre-borokra-e-kerekparra-es-az-erdokre-is-728644/

partnerek