Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

ZENGŐVÁRKONYI FA LEHET AZ ÉV FÁJA

 Zengővárkony
  2017.09.11 - 2017.10.15
  00:00

Az 50-es években felgyújtották a szovjet katonák, hogy a tűzénél melegedjenek, pár évtizeddel később pedig kéregrák támadta meg.
A zengővárkonyi növénymatuzsálem “betegségeiből” kigyógyult, most pedig Európa legszebb és legérdekesebb történeteivel rendelkező fái közé kerülhet.
Pécsváradért Alapítvány ugyanis nevezte az Év Fája versenyre. 

Hős fa kategóriában nevezték be azt a faóriást, ami olyan károkat élt túl, amiről ma már legendák keringenek a baranyai településen.

A 300 éves fa még azt is túlélte, hogy törzsében tüzet tettek a szovjet katonák

– Az egyik ilyen történet, amikor egy 1970-es években terjedő betegség a világ gesztenyefaállományát megtizedelte ugyan, de ez a fa túlélte a kéregrákot. Igaz, a fa törzsén végigfutnak a betegség okozta sebek, de ma még mindig él és virul a gesztenyefa – meséli Link Zoltán. A Pécsváradi Alapítvány elnöke hozzáteszi: nem ez volt az egyetlen megpróbáltatás, amit átvészelt a fa. Az ’50-es években fel is gyújtották a törzsének belsejét, hogy a szovjet katonák megmelegedhessenek mellette.

A hatalmas lombkorona az évszázados megpróbáltatások után is egészségesen zöldell

Összefogás erejét jelképezi a fa

A fa hatalmas lomkoronája ma már négy törzsből áll össze, melyek egy gyökérről erednek. A századokon át minden körülménnyel dacoló fa példát jelent a helyiek körében. A gesztenyefa életereje leküzdötte a bajokat, átvészelte a történelem viharait, ma is élni akar, sarjad, virágzik és terem, mindannyiunk örömére – olvasható a fa leírásában. 

Hős fa kategóriában nevezték a zengővárkonyi facsodát, ami Csondor dűlőben található

A világ is megismerheti az országban egyedülálló baranyai gesztenyefasort

A Pécsváradi Alapítvány azért is nevezte a minden évben meghirdetett Év Fája versenyre a baranyai növénymatuzselemet, mert szerintük a története és külleme is megérdemli a nagyobb figyelmet. Arról nem is beszélve, hogy a verseny első helyezettje képviselheti hazánkat az európai bajnokságon.

Az Év Fájára, egészen október 15-ig lehet szavazni ezen a honlapon. A versenyben három díjat osztanak majd ki. Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazással, a Hős Fa címet – aminek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van – a zsűri osztja ki, egy harmadik fa pedig megkapja az Országos Erdészeti Egyesület különdíját. A zengővárkonyi fára itt lehet szavazni, mint Év Fájára.

Fa elhelyezkedése: Zengővárkony, Csondor dűlő, 46°10’51.2″N 18°26’04.6″E
Faj: Szelídgesztenye (Castanea sativa)
Kora: 300 év
Magassága: 15 m
Törzskerület: 5300 cm
Jelölő: Pécsváradért Alapítvány

partnerek