Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

Jön az utolsó uniós ingyenpénz

 Magyarország
  2017.11.30 - 2018.01.31
  00:00

 

Lemaradtál az uniós ingyenpénzről? - Jön az utolsó nagy lehetőség

A vissza nem térítendő támogatással járó gazdaságfejlesztési EU-pályázatokat már régen meghirdették, a legtöbbnek már kimerült a kerete, így kifejezetten érdekes lehetőség az, ami a minap bukkant fel a hivatalos pályázati oldalon. A véglegesítés előtt álló pályázat ugyanis 5-15 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást ígér eszközbeszerzésre és innovációs tevékenységek végzésére és mivel 17 milliárd forintos a keretösszege, így akár több ezer mikro-, kis- és középvállalkozás is részesülhet sokmilliós támogatásban. Jelen állás szerint november 30-án nyílik majd meg a pályázat, de érdemes résen lenni, mert a részletszabályok mellett még akár ez is változhat. Az alábbiakban a most ismert feltételeket és a társadalmi egyeztetésre beérkezett néhány javaslat lényegét foglaljuk össze. A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén GINOP-2.1.8-17 kódszámú pályázat társadalmi egyeztetése pénteken zárult le. A pályázattal kapcsolatban több hozzászólást találunk a hivatalos pályázati oldalon. Ezek közül csak néhány fontosabbat emelnénk ki úgy, mint, azt, hogy javasolják: 

 • az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összegét maximum 20 millió forintra növelni, mivel az innovatív technológiával rendelkező eszközök értéke magasabb az általános műszaki paraméterekkel rendelkező eszközökhöz képest;
 • legyen lehetőség több megvalósítási helyszín megadására, mert a felhívás tervezete szerint a támogatási kérelemben kizárólag egy megvalósítási helyszín megjelölésére van lehetőség;
 • szolgáltatások beszerzésének elszámolhatósága, TESZOR lista bővítése, mert a pályázati felhívás csupán eszközbeszerzést és immateriális javak beszerzését támogatja és az innováció sikeres bevezetése és adaptálása érdekében indokolt a támogatható tevékenységek között az Igénybe vett szolgáltatások szerepeltetése;
 • potenciális támogatás igénylők körének bővítése.
Ezen javaslatok tekintetében várjuk, hogy a végleges pályázati felhívás milyen feltételekkel jelenik meg. Addig is nézzük meg a pályázat fontosabb tudnivalóit, részleteit.

A pályázat részletei

 • A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 17 milliárd forint, melyből várhatóan 850-3400 db kérelmet támogatnak.
 • A pályázat keretében eszközbeszerzés (mobil eszközök és helyhez kötött eszközök) és immateriális javak (szoftver, gyártási licenc vagy know-how) beszerzése támogatható.
 • Nem támogathatóak a Közép-magyarországi régió területén megvalósuló projektek.
 • A támogatási kérelemben kizárólag egy megvalósítási helyszín megjelölésére van lehetőség.
 • A megvalósítás helyszínénél oda kell figyelni, hogy mobil eszközt, helyhez kötött eszközt vagy IKT eszközt szerzünk be, mert ennek megfelelően kell kialakítani a megvalósítás helyszínét.
 • Fenntartási kötelezettség 3 év.
 • A mikro-, kis-, és középvállalkozások igényelhetnek támogatást, abban az esetben, ha rendelkeznek legalább egy lezárt teljes üzleti évvel; legutolsó lezárt, teljes üzleti évben minimum 1 fő volt a létszáma; Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepe; illetve nem tartoznak az EVA hatálya alá.
 • Arra felhívja a figyelmet a tervezet, hogy azon projektek támogathatók, amelyek közvetlenül vagy közvetve illeszkednek a Nemzeti S3-ban meghatározott nemzeti vagy horizontális ágazati prioritások vagy intelligens technológiák valamelyikéhez.
 • A pályázat keretében a támogatást igénylőnek vállalni kell, hogy saját tőkéje a projekt megvalósítás befejezését követően a fenntartási időszak első üzleti évben a teljes megítélt támogatási összeg legalább 50%-ával növekszik és annak mértéke nem csökken a fenntartási időszak végéig.
 • A kérelmeket várhatóan 2017. november 30. 9 órától 2018. január 31-én 12 óráig lehetséges majd benyújtani.
 • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 5 millió forint, maximum 15 millió forint.
 • A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 50%-a lehet.
 • Az igénybe vehető támogatási előleg maximális mértéke a megítélt támogatás 75 %-a lehet. Egyszeri elszámolás esetén támogatási előleg nem igényelhető.

  forrás: http://www.portfolio.hu/unios-forrasok/palyazatok/lemaradtal-az-unios-ingyenpenzrol-jon-az-utolso-nagy-lehetoseg.6.263703.html

partnerek