Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

Highlights of Hungary 2018 - Göncruszkai Közösségi Méhészet

 Göncruszka
  2018.03.03 - 2018.03.03
  00:00

A Highlights of Hungary 2013 óta az első és egyetlen olyan hazai kreatív gyűjtés, amely szakmai alapokon, ám kategóriák nélkül gyűjti egy platformra a hazai sikereket. A mindenkori kurátori csapat 10 felkért szakemberből áll, akik a kreatív ipar különböző területeit képviselik, ám mind az értéket kutatják, ennek alapján jelölik az aktuális év számukra legizgalmasabb, leginspirálóbb projektjeit.

KURÁTORI DÍJ: Göncruszkai Közösségi Méhészet
Göncruszkai Közösségi Méhészet
PreviousNext

Göncruszkai Közösségi Méhészet

A méhészet, Göncruszka református egyházközösségéhez tartozik. Az itt előállított termékeket, különösen a specialitásnak számító akácmézet, több országba is exportálják. A befolyó jövedelemből támogatta a közösség a Talentum tehetséggondozó általános iskola megnyitását a református régióban, folytatva ezzel az egyház évszázados hagyományát.

A méhészetben 45 önkéntes dolgozik párhuzamosan és mindenki gazdaként vesz részt a termelésben, nagy odafigyeléssel végzi munkáját. A legelején eldöntötték, hogy minden bevételt, amit nem a méhesbe innovációként, fejlesztésként forgatnak vissza, azt ösztöndíjra és oktatásra fogják fordítani. Így jutottak el az iskola alapítás gondolatáig.

A projektet jelölő kurátor: Szűcs Péter

“Egy Abaúj Zempléni kirándulás alatt sok ember történetét ismertem meg. Az egyik leginspirálóbb Sohajda Levente református lelkészé, aki Göncruszkán közösségi méhészkedést szervezett, amellyel már nemcsak arról gondoskodik, hogy minden nap legyen látogatója azoknak az idős embereknek, akiknek a gyerekei, vagy unokái külföldön élnek, hanem arról is, hogy a közösen készített mézből befolyt összegből legyen méhészkedést is oktató iskola Göncruszkán. A göncruszkai Talentum Tehetséggondozó Általános Iskola 2011-ben indult 16 gyerekkel, gyülekezeti méhészetből származó jövedelemből. Leventétől azt is megtudtam, hogy a földi Édenkert megélhető. Egy olyan térségben ad hitet, és ért el kézzelfogható eredményeket, amelyre minden ott élő méltán lehet büszke. És a méz is nagyon finom. Egy olyan speciálisan magas kézműves minőséget állítanak elő, amelyhez közösségek kellenek, mert sem gépesítve, sem egyéni kézműves munkával nem megvalósítható. Az Isten is nekik teremtette ezt az előállítási módot. És a méz is nagyon finom, megkóstoltam.”

- forrás: http://www.highlightsofhungary.hu/portfolio/goncruszkai-kozossegi-meheszet/

partnerek