Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

NEM KELL A REPCE A MÉHEKNEK

 Magyarország
  2018.04.21 - 2018.04.30
  00:00

    

      

BOSSZANKODNAK A MÉHÉSZEK

A REPCÉRŐL MÁR LEMARADTAK, AZ AKÁCVIRÁGZÁSRA MÉG MEGERŐSÖDHETNEK A BEPORZÓ ROVAROK
 
Versenyt futnak az idővel a hazai méhészek, a cél, hogy az akác-­virágzás idejére megerősödjenek a méhcsaládok. A márciusi télies időjárás és a hirtelen jött felmelegedés miatt nem tudtak időben felkészülni a szezonra a beporzó rovarok.

Nem tett jót az elhúzódó tél után jött hirtelen felmelegedés a hazai méztermelésnek. A márciusi hideg miatt a méhcsaládok nem tudtak időben megerősödni. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke lapunknak elmondta: az átlagnál nem volt magasabb a téli pusztulás a kaptárakban, a családok viszont nagyon gyengék, ami egyértelműen a hektikus időjárásnak tudható be.

– Az idén ismét kimaradt a tavasz, a tél után egyből a nyárba ugrottunk. Amíg azonban a növények gyorsan alkalmazkodtak az időjárás változásához, a méhcsaládok lemaradtak a fejlődésben – hívta fel a figyelmet a szakember. Egy méh kikelése 21 napot vesz igénybe, ezért van az, hogy a virágba borult repcetáblákon nagyon kevés méh dolgozik, s félő, hogy az akácvirágzáskor sem lesz még teljes a létszám.

Fotós: 123RF

Az akácterméssel egyébként ebben az évben vélhetően nem lesz gond. A tavaszi fagy eddig megkímélte az akácosokat, s ha május elején sem lesz nagyobb lehűlés, akkor szinte biztos, hogy jó szezon áll a méhészek előtt.

– Az akác nagyon érzékeny a fagyra, az idén azonban egyelőre úgy tűnik, emiatt nem kell aggódnunk. Télen elegendő csapadék hullott, a meleg napoknak köszönhetően pedig gyors fejlődésnek indultak a növények, így az akácvirágzás május elején megkezdődhet – emelte ki. A méhészek most azon dolgoznak, hogy addigra megerősödjenek a méhcsaládok, a szakmailag felkészült termelők azonban Bross Péter szerint már most is optimisták lehetnek.

Az akácméztermés ugyanakkor attól is nagyban függ, hogy a virágzás alatt milyen lesz az időjárás. Ha egy hétig esik, akkor nem sok jóra számíthatnak a hazai méhészek. Arra a kérdésre, hogy az idén mekkora mennyiségű virágméz kerülhet ki a kaptárakból, egyelőre nem lehet pontos választ adni – figyelmeztetett az OMME elnöke –, bármilyen becslés korai lenne. Annyi biztos, hogy a tavalyi méz elfogyott a raktárakból, így alacsony készletekkel várják a szezont a méhészek.

Hazánkban hozzávetőlegesen húszezren foglalkoznak méhtartással, az országban összesen 1,2 millió méhcsalád él. Ezzel méhsűrűség szempontjából az élen járunk az Európai Unióban. Egy átlagos évben 25-28 ezer tonna mézet termelnek az országban, ugyanakkor mivel a hazai mézfogyasztás továbbra is alacsony – egy főre vetítve 0,8 kilogrammra tehető –, így a magyar termék jelentős része, mintegy kétharmada továbbra is exportra kerül. A magyar méhészek a világ szinte minden tájára szállítanak mézet, fő felvevő piacunk elsősorban Olaszország, Németország és Franciaország.

A minőségi mézhez erős méhekre van szükség, a beporzó rovarok állapotát pedig nagyban befolyásolja, hogy a főbb növények virágzása között milyen minőségű táplálékhoz jutnak. Az egyesület az idén is megrendezte a méhek napját, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a méhlegelők fontosságára.

Mára nagyon lecsökkent azon területek száma, ahol egy-egy főbb virágzás között legelni tudnak a méhcsaládok. Ez részben az intenzív mezőgazdasági termelésnek, illetve az európai uniós szabályozásnak tudható be. A gazdák ugyanis csak akkor kaphatnak a legelők után támogatást, ha minden bokrot kiirtanak a területükről. Emellett a települések is igyekeznek rendben tartani a köztereiket, holott az árkokban számos virágzó növényt találhattak korábban a méhek.

Ezt a folyamatot igyekeznek visszafordítani azzal, hogy a lakosság körében ösztönzik a méhbarát kertek kialakítását. Már egy néhány négyzetméteres virágágyás is sokat tehet a méhcsaládok megerősítéséért.

Körültekintően kell bánni a permetszerekkel
Óvatosságra inti a növénytermesztő gazdákat a hatóság, a méhek védelme szempontjából ugyanis nem mindegy, hogy mikor és milyen szerrel permeteznek a termelők. A méhek védelméről jogszabály rendelkezik. A nem kellő odafigyeléssel végzett növényvédelem súlyos károkat okozhat a házi és a vadon élő méhállományokban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezért a mezőgazdasági munkák csúcsidőszakában kiemelten ellenőrzi az alkalmazott technológiát és a felhasznált növényvédő szereket is. Ha a kezelni kívánt tábla a méhek napi gyűjtésének útvonalába esik vagy a kultúrnövények mellett virágzó gyomok vannak, csak olyan szerek használhatók, amelyek kijuttatása virágzás idején is megengedett.

 

partnerek