Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

MÉHLEGELŐ - országos jelentés

 Magyarország
  2018.04.16 - 2018.04.19
  00:00

Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME):
A szaktanácsadói hálózat információi alapján adjuk közre az alábbi, méhlegelővel kapcsolatos információkat.
A felmérés 2018. április 16-19. közötti időszakban készült.
A fényképes összeállítás megtekinthető egyesületünk honlapján a következő linken:
http://mehlegelo.omme.hu/gallery
- címke fotó, illusztráció, archív: Páprádi József, aranyosgadányi méhész
Portré: http://mecsekimezeskorut.hu/mehesz/papradi_josef

Kérjük a méhésztársakat a vándorlás állategészségügyi és etikai szabályainak betartására. Kérjük, a nyúlós költésrothadás miatt zárlat alatt lévő települések tekintetében minden esetben tájékozódjanak a területileg illetékes megyei kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályt

Baranya megye

A repcék teljes virágzásban, az első  méréseket a hét végén jelezték a méhésztársak. Azonban, hogy mi adta a nektárt azt nem lehet pontosen tudni, mert minden virágzik a megyében, aminek márciusban és áprilisban virágozni szokott. A kökény még a múlt hét végén virágzott , szerdára elvirágzott már. A fűzfák még virágoznak, nyírfákkal egyetemben. Az árvacsalán és a gyermekláncfű is virágzásban van. A gyömölcsfák közül: barack, szílva, körte, alma, birsfák virágzásban vannak.  Az akác 1-1,5 cm már.

repce3

Bács-Kiskun megye

Bács-Kiskun megye méhállománya 10 százalékos veszteséggel jött ki a télből. A február végi-március eleji fiasítás szünet ellenére az utóbbi hetek meleg,szinte nyárias időjárás hatására szépen fejlődtek a méhcsaládok. A nemzedékváltás is megtörtént. Jelenleg az átlagos termelő családoknál 3-4 NB keret zárt fiasítás van 1-2 NB nyílt fiasítás mellett. Elvirágzott a fűz, a gyümölcsfák szinte egyszerre virágzottak ki. Pár napja besárgultak a repceföldek. A méhészek a hét végén foglalják el vándorhelyüket.

Szépen fejlődik az akác, a március elsejei kemény fagy nem sokat ártott neki. A bimbók mérete az erdőben 1cm, az utak mellett és az erdő széleken 2 cm, a városban 3 cm-es bimbót is lehet találni. Úgy tűnik hogy a tavalyi évhez hasonlóan május 10-15-e között fog megindulni térségünkben az akác mézelése.

DSC00630DSC00623

Békés megye

A Békés megyei 16 ezer hektáros repce vetésterület, a belvíz miatt mintegy 14 ezer hektárra csökkent. Az elmúlt hetek meleg időjárásának köszönhetően, a növényzet gyors fejlődésnek indult. A bőséges csapadék, a belvizes területek kivételével jót tett a növényzetnek. A növényvédelmi munkák java részét a gazdálkodók már elvégezték. Jelenleg a táblák virágzás kezdetén vannak, mintegy 30 százalékos nyílásban, hordás még nincs, ami a szeles hűvös időnek is köszönhető. Jelenleg a birs kivételével az összes gyümölcsfa dandárvirágzásban van, melyekről még az elmúlt napokban is volt mérhető hordás.

 Repce01Gyümölcs

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Jelenleg (2018. 04. 18.) BAZ. Megye déli részén a repcetáblák megnyíltak, van olyan tábla, amely teljesen sárgába borult, de a táblák jó része most kezd nyiladozni. Április elejétől az addig hideg idő jelentősen megváltozott, folyamatosak lettek a 20 Co-ot meghaladó csúcs hőmérsékletek, és az éjszakai minimumok sem mentek 10 Co alá. Ennek hatására a virágok robbanás szerűen nyíltak ki, a méhek nem tudtak lépést tartani a rendelkezésükre álló virág özönnel. Ismételten egyszerre virágzik a kökény, a szilva, a meggy, a cseresznye, sárga szőnyeget képez a gyermekláncfű. Ebben a meleg időben a repce fejlődése is felgyorsult és behozva a márciusi lemaradását elkezdte a virágzást. A megyében jelentős – 24.000 ha – a repce vetésterülete, kis odafigyeléssel mindenki találhat magának zsúfolás mentes vándorhelyet. A méhcsaládokkal kapcsolatban sok problémát jeleztek felém, sajnos a családok jelentős része ment tönkre március folyamán, és a megmaradt méhcsaládok jelentős része nem lesz alkalmas a termelésre.

repce 1 20180418meggy 20180418

Csongrád megye

Csongrád megyében e sorok írásakor (2018. 04. 18.) a méhészetileg fontos méhlegelők fenológiája igen változatos képet fest. A március folyamán kétszer is beköszöntött hidegfrontok következtében a növények fejlődése, a méhészetileg fontos fák virágzása későbbre tolódott az elmúlt évek virágzási időpontjaihoz képest. Viszont az áprilisban beköszöntött igazi tavaszi idő, mely időnként már-már kora nyarat is idézett (27 C°) nagymértékben felgyorsította a növények fejlődősét és előrehozta a virágzások időpontját. Az enyhe éjszakák hatására a repcék növekedése is nagyon gyorsan beindult, az első táblák virágzása az elmúlt napokban kezdődött. Érdekes látni, ahogyan egy időpontban virágzik a fűz, a pitypang, az árvacsalán és a repce. A mellékelt fotók a mai napon készültek.

IMG_20180418_152217IMG_20180418_151937 (1)

Fejér megye

Fejér megyében a szokásosnál nagyobb területen vetettek repcét. A növények jól teleltek, erősek, sok a hónaljhajtásuk. A talajok megfelelő nedvességgel rendelkeznek. A legtöbb tábla már a virágzás kezdetén tart. A kaptárakba már egyre több repce virágpor érkezik. A megyében az akác a jelzések szerint nem szenvedett fagykárt. A virágok mérete átlagosan egy centiméter körüli. A kertekben a kajszi elfagyott, jelenleg a cseresznye a meggy a szilva az alma virágzik. A réteken a gyermekláncfű és a kutyatej sárgállik.

IMG_1249IMG_1242IMG_1245

Győr-Moson-Sopron Megye

Április 5-én kezdtek az első mirabolán szilvák és a korai kajszibarackok virágozni ma április 19-én pedig már az alma is elkezdett nyílni. Az átlagnál melegebb idő a gyümölcsfák virágzását teljesen összetolta és felgyorsította, pár nap leforgása alatt lement egy-egy fa virágzása. A repcék is gyorsan szárba szökkentek és a virágzás kezdetén vannak. 15 milliméter eső volt átlagosan a megyében április 13-án, ami nagyon jókor jött a repcének, valamint a már földben lévő tavaszi vetéseknek. Az akácfürt mérete 1-1,5 cm között van, sok virágkezdemény található a fákon, fagyáskárnak semmi jelét nem látni.

VadgesztenyeAkácRepce

Hajdú-Bihar megye

Az elmúlt 10 nap rendkívül felgyorsította a növények fejlődését a meleg idő és a korábbi csapadékgazdag időszak hatására. Szinte együtt virágzott minden gyümölcs, mostanra már az alma is virágba borult. Gazdag időszak ez a méheknek, kérdés viszont, hogy akácvirágzásra mennyire tudnak felfejlődni a családok, mennyi kijáró méh lesz a kaptárban. Ugyanis az akácrügy 1,5-2 cm körüli az erdőkben megyeszerte. Jelenleg a repce virágzásának kezdetén vagyunk, a méhcsaládok népessége viszont elmarad az ekkor szokásostól, és a méhállományok is vegyesebb képet mutatnak, mint az átlagos években.

repceakác

Heves megye

Heves megyében a gyümölcsösökben teljes nyílásban van a meggy, illetve a körte, a cseresznye és a szilva legtöbb helyen már a virágzás végéhez közeledik. Az alma virágzása is elkezdődött, itt még nincs teljes virágzás.

A megyében sok repcetermelésre alkalmas szántó van, így nagy felületen található az idén is ez a méhészetileg fontos növény. A virágok nyílása a napokban kezdődött, itt még kell néhány nap, hogy nagy tömegű nyílott virág álljon a méhek rendelkezésére. A növényállományok egységesek, a tél folyamán nem ritkultak ki, esetleg a belvíz foltok helyén hiányzik a növényzet.

A megyében jelentős méretű akácos területek vannak, itt a növényeket eddig fagykár nem érte, a virágfürtök a megye déli, síkvidéki területein 2 cm nagyságúak.

repceakác

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Jász Nagykun Szolnok megyében 20844 ha elvetett repcéből 450 ha kipusztult a megmaradt repce szinte  egyszerre kezdte a virágzást a megyében április 16 -17 -18.-án. A repce 40 – 50 cm szármagasságú az oldal elágazások is megjelentek, kellően beázott a talaj csapadék hiányban nem szenved a vegyszeres védekezésekkel is végeztek a gazdák. Ami problémát jelenthet, hogy a repce táblák megközelítése szinte csodával határos, hacsak nem kövezett út mentén van. Az időjárás jó, kedvező a nyalakodás megkezdődött április 18. án. Egyébként minden most virágzik, a körte, cseresznye, meggy, alma.

akácrepcekörtealma

Komárom-Esztergom megye

Akác: a megye jelentős része a középvirágzású akácosok közé tartozik, a bakonyi térség és az északi fekvésű, vízmosásos dombok közötti völgyek (helyi jelentőségű, kisebb területek) kései virágzásúak. Ez az eltérés a rügyek állapotán is látható. A korábban virágzó részeken már 0,5-0,8 cm-es fürt (bimbó) kezdemények láthatók, de a későbbi virágzású területeken is, a melegebb részeken már szintén hasonló fejlettség tapasztalható. A február végi, március eleji – 10 C fokos fagyok és a március közepi, majd egy hetes 0 – -4 C fokos hőmérséklet látszólag nem károsította a hajtásrendszert és a rügyeket, bár Dunaalmás és Csatka térségében ritkásnak látszanak a megindult hajtások. Az idei télen ónos eső és erős fagy nem volt, téli fagykár nem érte az akácosokat. A virágzás kezdete váratóan május 10-15-re tehető.

Repce: Az idei tél enyhe, hómentes volt, téli fagykár nem érte a vetéseket. A hűvös márciusban lassan fejlődött a repce, de az április elején beköszöntő 15-20 C fokos hőmérséklet hatására erőteljes fejlődésnek indult, és az ilyenkor megszokottak szerint már kezdődik a virágzás. Egyes táblák már kezdenek „besárgulni”, de általában még csak néhány virág bomlott ki. A jelenlegi 20-22 C fokos hőmérséklet hatására néhány napon belül virágba borulnak a repcetáblák. Az egészséges, erőteljes növények sok oldalhajtást fejlesztenek, így jelentős mennyiségű virágzásra lehet számítani. (2018.04.18.)

1.2.

Nógrád megye

Április 6-án készítettünk a Méhészújság számára helyzetjelentést:„A méhcsaládoknál későn indult a fiasítás, általában 3 keretben van, melyből 1 keret csak a fedett, vagy vegyes korú, a többi pedig napos pete vagy pedig fiatal álca. A méhcsaládok az április elejéhez képest jelentős lemaradásban vannak,…” „A gyümölcsfák és az akácrügyek március végéig még a legmelegebb, napsütötte helyeken sem pattantak meg, így ez idáig fagykárról nem beszélhetünk.”

Azóta a helyzet gyökeresen megváltozott: elvirágzott a ringló, virágzásának végén tart a kökény, teljes virágzásban van a cseresznye, a korai meggy és a szilva is. A kökény virágzásakor szokásos lehűlés majdnem teljesen elmaradt, illetve jelentéktelen volt. Virágzásának elején van a körte, szépen mutatkoznak a dió porzós virágai, de már néhány korai almafajta bimbójának a vége is kezd piroslani. A repce közvetlenül virágzás előtt van. Az akác a megye déli melegebb részén 0,5 cm, de a köztudottan kései Cereden is eléri a 3 mm-t. A jó családok robbanás előtt állnak, a NB-nél 5-7 keret, míg a ½ NB-nél 8-12 keretben van fiasítás, melynek fele/kétharmada fedett.  A takaró népesség 80-90 %-a lecserélődött. A gyenge családok ugyanott tartanak mint 3 héttel ezelőtt, vagy még annál is gyengébbek, ezeknél a nemzedékváltás még nem történt meg. Ha hosszabb lehűlés nem jön, akkor akácra még a jó családok korösszetétele sem lesz megfelelő, családjaink minimum 50%-a nem lesz termelőképes.

DióKörteAkác CeredAkác Jobbágyi

Pest megye

A gyülöcsösök teljes virágzásban vannak. Virágzik a meggy, a cseresznye az alma, a birs pirosbimbós állapotban van.

A repcék az Alföldön megkezdék a virágzást négy napja. Ebben a melegben a mézelés is beindult, fröccsen a nektár a lépekből.

Az akácnak 0.5-1.5 centis virágfürtjei vannak. Fagyást sehol se tapasztaltam.

Pest megye_repce_2018.04.16.Pest megye_akác_2018.04.16.

Somogy megye

Az április elején még a 30 cm-s magasságot sem elérő repcék nagyot fejlődtek, és néhol már 12.-én virágzó táblákat lehetett látni. A legtöbb tábla néhány napja kezdett nyílni, de vannak még későbbi nyílásúak is. A meggyek, cseresznyék, körték telje virágzásban vannak.  Az akác fürtök 8-10 mm körüliek.

repce 04 19akác 04 19

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az április elején bekövetkezett jelentős mértékű felmelegedés hatására, a növények fejlődése nagyon intenzíven zajlik. A gyümölcsökben a meggy, alma teljes virágzásban vannak, ahol van virágzó aljnövényzet, árvacsalán és pongyolapitypang, azok szintén. A repce virágzása a napokban kezdődik, van ahol már tudnának gyűjteni róla a méhek. A feltételes mód a gyűjtő méhek hiányára utal, ugyanis a méhcsaládok fejlettségi szintje alulmarad a repcéhez képest. A fehér akác virágkezdeményei 1,5-2cm, a magas hőmérsékleti viszonyok miatt rohamos tempóban fejlődik.

IMG_2671IMG_2665

Tolna megye

Repce: Április legelején az őszi káposztarepce jellemzően szárba szökkenés előtti, illetve egyes helyeken zöld bimbós állapotban volt. A vetések állapota szépnek mondható, fejlettségre a 20-30 cm közötti állapot volt jellemző a hónap legelején. A beköszöntött áprilisi meleg tavasz gyors fejlődésre sarkalta a természetet többek között a repcevetéseket is. Így április második hetében megkezdődött a megye területén a repcetáblák elővirágzása és kivirágzása. Így április 14-15 környékén a megye legtöbb helyén már teljes virágzás tapasztalható. Azonban nektárhozamról nem igazán lehet egyelőre beszámolni április harmadik hetében.

Akác: A Tolna megyei akácos erdők is viszonylagos gyors fejlődésnek indultak a repcével egyetemben köszönhetően az április legelejétől tapasztalható meleg tavasznak. Mind a meleg nappali és éjszakai hőmérsékleti értékek gyors ütemű fejlődést hoztak az április első hetében megpattant akác fejlettségében a megye területén. Április harmadik hetében jól megfigyelhető már, hogy a korai napsütötte és meleg területeken a bimbó állapota elérheti a másfél centiméteres állapotot is. Azonban a virágzat fejlődésében szórtság figyelhető meg fél és másfél centiméter között. Az egyes beszámolók alapján, ideális időjárási feltételeket feltételezve az idei akácvirágzás várható kezdete május első harmadának végénél május első felében várható.

DSC_0363DSC_0359

Vas megye

A Vas megyei méhlegelők összességében biztatóak, reménykeltőek. A gyümölcsfák teljes virágzásban vannak, a barack kivételével, mert ezek döntő többsége elfagyott. Déli részeken a repcetáblák a virágzás kezdeti állapotában vannak, ez alól kivétel az Alpok aljai – Kőszeg hegyaljai tájegység, amely bele fog virágozni az akác virágzásába. Az akác erdők változatos képet mutatnak.  A Hegyháton fagyzugokból kisebb mértékű károsodásokról történtek.

Vas repce 2018.04.17_1Vas repce 2018.04.17

Veszprém megye

Veszprém megyében a tavasz sokáig váratott magára, nagyon ritka az olyan esztendő, amikor a kecskefűz virágzása áprilisra tolódik. Azóta persze a természet igyekszik behozni a lemaradást, minek megfelelően őrült virágzásba kezdtek a gyümölcsök és a repcék. Ez utóbbi növény virágzás április 18-án ár az egész megyében általános ez alól a bakony leghidegebb területei jelentenek kivételt, ugyanakkor elmondható, hogy a vándorlásokat a hét végén mindenképpen indokolt lesz elvégezni. Persze a méhek költöztetését megelőzően célszerű egyeztetni a gazdálkodókkal.

körte VeszprémAkác Veszprém

Zala megye

Zala- megyében április közepén a meggy ültetvények teljes virágzásban vannak. Ugyan ez elmondható a körtésekre is. Az almások piros bimbós állapot végén, virágzás elején tartanak. A repce területek eltérő képet mutatnak, néhány tábla 15-20%-os virágzásban van, néhány táblán a növények most kezdenek szirmot bontani.

Az akácfákon 0,3-1 cm nagyságú virágbimbók láthatók.

Összességében elmondható, hogy a természet a meleg időjárásnak köszönhetően behozta a lemaradást, ugyanez azonban a méhcsaládokra még nem mondható el. Fejlődnek a családok, de a generáció váltás erősen észrevehető volt az elmúlt hetekben.

2010 április 18 0382010 április 18 024

partnerek