Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

A Mecseki Mézes Körút felhívása a Méhek Napja alkalmából

 Baranya megye
  2015.04.30 - 2015.04.30
  00:00

A Mecseki Mézes Körút felhívása a Méhek Napja alkalmából

Baranya megyei (majd később országos) akció és hagyomány kialakítására a kézműves méhészetek és mézek ismertté tétele érdekében a falusi vendéglátók, borutak, zöldút,ökoturizmus fogadóhelyek és a magyar gasztronómia segítségével.

- Azzal a javaslattal keressük meg Baranya megye gasztronómiai képviselőit, a, borutak tagjait, falusi vendéglátókat, az ökoturizmus és zöldút állomáshelyeket üzemeltetőket, hogy a méhészet két jeles ünnepén, április 30-án a Méhek napján (és az azt követő hosszú hétvégén) valamint a méhészek védőszentje Szent Ambrus születésnapján december 7-én, minden étteremben, vendéglátóhelyen legyen Mézes Nap, mézes ételekből választhassanak a vendégek. 
- Önök tudják a legjobban, hogy micsoda kitűnő húsos mézes fogások, saláták, savanyúságok, italok stb. készíthetők méz segítségével, a desszertekről nem is beszélve.
Használjuk ki ezt a két ünnepet a méhészek és a magyar fajtamézek népszerűsítésére!

- Magyarországon a fogyasztók nem vagy alig ismerik a kitűnő minőségű kézműves fajta mézeket, azok felhasználását a gasztronómiában. Nem ismerik a mézek jótékony hatását,
legfeljebb meghűlés, torokfájás alkalmával fogyasztanak néhány teáskanállal. Nagyon sokan, különösen a gyerekek, nem is ismerik a méz ízét, vagy amit annak gondolnak, az nem méz.
- Nagyon fontos lenne, hogy a méhészek a gasztronómia és a hazai vendéglátás képviselői segítségével változtatni tudjanak ezen a helyzeten. Legfőképp azért, mert a kitűnő minőségű magyar mézek 70-80%-a mint tömegtermék, lédig formában - mintha sóder vagy homok lenne- hagyja el az országot, hogy külföldön a gyenge minőségű mézek javítására használják.
Az a kérésünk, hogy akinek tetszik ez a gondolat és örömmel csatlakozik felhívásunkhoz a méz és mézes ételek népszerűsítésére, jelentkezzen e-mailben vagy telefonon az alábbi címeken, név és elérhetőség, telefon, email megadásával, hogy a további részletekről egyeztetni tudjunk.

Kovacsd@rkk.hu; 30-9599106; 
Selyemtothjudit@gmail.com; 20-6103303.

Reméljük, hogy felhívásunk kellő érdeklődéssel találkozik és a médiában is meg tudjuk mutatni kezdeményezésünket, illetve az akcióval hagyományt tudunk teremteni a jövőre nézve.
Dr. Kovács Dezső c. egyetemi tanár

partnerek