Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

Április 30. - a Méhek napja

 Magyarország
  2015.04.30 - 2015.04.30
  00:00

 

A Méhek napjára

Dr. Kovács Dezső és Selyem-Tóth Judit,  ,,Mecseki Mézes Körút”

A Méhek napját április 30-án ünnepeljük Magyarországon, felhívva az emberek figyelmét a természetben betöltött fontos szerepükre. A méhek beporzási tevékenységének értéke például sokszorosa az általuk előállított méz értékének,  a méhészeknek pedig óriási szerepük van a biológiai sokféleség fenntartásában. Tudnunk kell, hogy a méhek a méhészek gondoskodó tevékenysége nélkül az elmúlt 100 évben megváltozott környezeti feltételek (az élőhelyek széttöredezése és elvesztése) és ártalmak miatt már nem életképesek. Egyre nagyobb kihívást jelentenek a szélsőséges időjárás, a mezőgazdaság kemizálása, a génmódosított növények és a monokultúrás növénytermesztés, a méhek éhezése, az újabb és újabb méhbetegségek.

Észak-Amerikában, a 2005 óta megfigyelt méhcsalád pusztulás következtében az utóbbi 50 esztendő legkevesebb méhcsaládjával lehet számolni. A „méhcsalád összeomlás” (Colony Collapse Disorder CCD) nevű jelenség jellemzője a felnőtt dolgozó méhek gyors eltűnése.  Az utóbbi években az EU északi és nyugati felén is csökken már a méhpopuláció.

Magyarországon jellemző a mézelő növények sokszínűsége, kedvezőek az adottságok a jó minőségű fajtamézek bőséges termeléséhez, felhasználási lehetőségeik mégis alig ismertek a fogyasztók széles rétegei előtt. Az itthon megtermelt méznek mintegy egyharmadát fogyasztjuk csak el: ez napi átlagban kb. egy kávéskanálnyi mennyiség felét, 2 grammot jelent fejenként (mindössze 70 dkg/fő/év). Egy négytagú család egy évben átlagosan kb. 2.8 kg mézet fogyaszt, kevesebb mint 5 ezer Ft-ot költve a mézre. Más fogyasztási cikkekkel összehasonlítva[1] kávéra 8-szor, alkoholos italokra 31-szer, alkoholmentes italokra pedig 26-szor annyit költünk, mint mézre.

A másik hazai szélsőség, amire egyetlen európai országban sincs példa, hogy a hazai méz mintegy 60-70%-a százaléka hordókban tömegáruként hagyja el az országot. A kiváló minőségű magyar méz - karakter és arc nélkül - úgy távozik tőlünk, mintha sóderről, krumpliról vagy éppen szénről lenne szó. Nem kétséges, hogy ezen a helyzeten változtatni kell. Fontos lenne, hogy a fogyasztók megismerjék a hazai fajtamézeket és a környezetükben levő kézműves méhészeket. A méz és más méhészeti termékek fogyasztása rendkívül egészséges, az egészséges életmód, egészségmegőrzés nélkülözhetetlen alkotórésze, de a szépségipar, sport sem nélkülözheti.

Ünnepeljük meg a Méhek Napját egy jóízű mézes étellel, süteménnyel, itallal, és napi szokásainkba vegyük be a méz rendszeres fogyasztását!

 

Fotó, illusztráció: 
I. Baranya Megyei Mézes Nap - Orfű, 2014. 08. 16.

[1] Kiskereskedelmi forgalom 2014 alapján 7000 t hazai fogyasztás és 1700ft/kg átlagár mellett.

partnerek