Oldal értékelés: +36-70-61-51-555 info@mecsekimezeskorut.hu

ÚJ MÉHFAJ - Magyarországon

admin 2020.02.11 Tag: Hírek

Hívatlan, de kedves vendég jelent meg a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumának udvarán Gyöngyösön, az Orczy-kertben: az óriás művészméh (Megachile sculpturalis).

ÚJ BEPORZÓ MÉHFAJ A HAZAI ROVARFAUNÁBAN

Az óriás művészméh hívatlan vendég, de szeretjük

BY: MÚZEUM 2020. JAN 30.

Hívatlan, de kedves vendég jelent meg a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumának udvarán Gyöngyösön, az Orczy-kertben 2015 júliusában: az óriás művészméh (Megachile sculpturalis).

megachile_fig1c.JPGAz óriás művészméh (Megachile sculpturalis) (fotó: Kovács Tibor)

Írta és videózta: Kovács Tibor (Mátra Múzeum)

A délkelet-ázsiai eredetű faj élőhelye Kína, Korea, Tajvan, Japán. Számos országba behurcolták, Észak-Amerikában 1994-ben jelent meg, ott azóta is gyorsan terjed. Európában először 2008-ban Franciaországból, 2009-ben Olaszországból, 2010-ben pedig Svájcból számoltak be előfordulásáról. Hazánk 2015-ben a negyedik ország volt, ahol észlelték (jelenleg már számos új adata van, és a „meghódított” európai országok száma is jelentősen emelkedett).
Az első egyedek a múzeum kertjében egy ostorfa ágcsonkján, diófacincér-járatokban készítették el ivadékbölcsőiket.

Napjainkig jelen vannak az ostorfán, de időközben a tőle néhány 10 méterre levő „darázsgarázsban” is megtelepedtek. A nagytestű, de ártalmatlan művészméhek nyári mozgása, a harc a fejlődési helyekért, az utódok számára gyűjtött virágpor szállítása igen látványos jelenség, és közben rengeteg virág beporzása is megtörténik!

forrás: https://mttmuzeum.blog.hu/2020/01/30/uj_beporzo_mehfaj_a_hazai_rovarfaunaban

fotó, illusztráció: Vinkó Péter mecseki méhészete


partnerek